Alle vestigingen participeerden dit jaar in het hoge verwerkingsvolume van GMB BioEnergie. Met bovendien een goede productiviteit: de omzet bedroeg 28 miljoen euro. Met gelukkig weer een gezond resultaat. Ook werd er dit jaar veel geïnvesteerd wat de nodige hectiek met zich meebracht.
opdrachtgevers vandaag én morgen duurzame continuïteit garanderen. Zodat we samen structureel bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelen.
Nadat de stikstofcrisis vorig jaar een spaak in het wiel had gestoken, kwamen in Zutphen de vergunningen vrij voor een aantal belangrijke projecten. We zijn gestart met de bouw van drie extra composteringstunnels, een nieuw biofiltergebouw, een nieuwe schoorsteen en een oxidatieve wasser. De tunnels vergroten de verwerkingscapaciteit binnen onze vergunning. Dit betekent: meer stabiliteit en zekerheid voor onze opdrachtgevers. De overige drie projecten zijn onderdeel van een grote luchtbehandelingsoperatie om de geuruitstoot terug te dringen tot het absolute minimum.
Onder de noemer biologisch drogen 2.0 vond in Tiel een pilot plaats met het vullen van de tunnels via transportbanden. Voordelen zijn een luchtiger opzet met daardoor een sneller en beter composteringsproces, meer verwerkings capaciteit, een lager energieverbruik, minder houtverbruik, minder dieselverbruik en NOx uitstoot door minder shovelinzet. De footprint van onze compostering wordt nadrukkelijk een maatje kleiner.
De Biologische Industriële Reststoffenverwerking (BIR) in Lichtenvoorde en Energiefabriek Venlo, die we met thermische drukhydrolyse exploiteren voor Waterschapsbedrijf Limburg, draaien stabiel en concentreren zich op optimalisatie van de processen.
In 2021 testen we onze systemen voor biologisch drogen 2.0 in Zutphen en Tiel: een belangrijke circulaire stap. Op grond van onze goede marktpositie en de bestaande en verwachte contracten voor aanvoer en afzet verwachten we voor 2021 een vergelijkbare omzet met een goed resultaat.